Smykkenes historie

Mennesket har alltid hatt en sterk trang for å pynte seg for å vinne oppmerksomhet, finne kjærester, og vise frem sin sosiale status. Smykker har derfor vært en viktig del av vår hverdag i tusenvis av år. Jakten på det som skinner og glitrer har vært bakgrunnen for vår lange historie med søken etter gull og andre edle metaller, og holder fortsatt den dag i dag i live en milliardindustri. I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan smykker har forandret seg opp gjennom tidene.

Når man skal ha på seg smykker, er det selvfølgelig alltid viktig å finne matchende klær. Når vinteren kommer, kan noen varme vinterklær fra rodebjer for eksempel gi en elegant bakgrunn for ditt favorittsmykke. Smykker er nemlig ikke bare passende når man har på seg mindre klær, men passer også godt når man bærer genser og jakke.

Smykker i middelalderen

Middelalderen var preget av at samfunnet var hierarkisk oppbygd. Menneskene på den tiden var veldig statusbevisst, og ville vise frem sin sosiale status gjennom utseendet. Den som var kongelig eller adelig var nesten selvfølgelig pyntet med gull, sølv og edelstener. Slike metaller hadde ikke alltid vanlig folk råd til, men de ville likevel gjerne pynte seg, så de brukte smykker i kobber og tinn. Dette var også en overtroisk epoke der mange hadde inskripsjoner i smykkene sine for å få en slags magisk beskyttelse.

Frem til helt mot slutten av middelalderen var det vanlig å polere heller enn slipe edelstener. Det innebar at det var størrelse og farge på edelstenene i utgangspunktet som var viktigst for verdien. Gullsmeder kunne imidlertid bruke emaljering for å gi smykker en spesiell design. De brukte allerede den gangen mange teknikker som vi fortsatt kjenner igjen i dag.

I middelalderen var nesten alle i Europa kristne, og de fleste bar et lite kors rundt halsen. Baksiden på korset var som regel dekorert med bilder fra Jesu liv. Disse scenene kunne man se på mens man mediterte og ba. Ofte var det vekt på lidelseshistorien, med pisking og korsfestelse. Røde edelstener var særlig ettertraktet fordi de kunne symbolisere det blodet Kristus ga for menneskeheten.

Smykker i renessansen

I renessansen ble det litt mindre vekt på overtro og religiøsitet, og litt mer vekt på prakt og jåleri. Nye måter å slipe metaller på kunne gjøre utseendet enda mer spennende, og få de edle stenene til å glitre litt ekstra. Smykker ble ofte brukt til å vise frem verdslig makt og rikdom. Mange viste også til interessen for antikkens verden, med design som brukte figurer fra gresk mytologi eller romersk historie.

På 1600-tallet kom en endring fordi klesstilen forandret seg. Mens de eldre, mørke plaggene gjorde seg best mot gull, kunne den nye moten med pastellfarger gi rom for andre typer smykker. Dermed ble det populært med perler og edelstener som ble enklere tilgjengelig med den tids økende globale handel og samferdsel. Også i dag er klærne viktige når man skal velge smykker, så det kan ofte være en god idé å kjøpe klær og smykker samtidig!

minimalia